2008-12-31

Årssammanfattning

Det har varit ett väldigt roligt år på många sätt. Mitt första hela kalenderår som heltidskomiker, det har gått enligt planering. Jag hade fler gig än året innan och jag ser fram emot en saftig kvarskatt as usual. Just det var kanske inte enligt planering, men man får ta det onda med det goda.

Köpte en mini-PC igår på NetonNet bara för att utöka mina utgifter detta år med några tusenlappar. Är det någon som vill skänka bort lite kvitton på diverse elektronik, böcker, kläder, ja egentligen vad fan som helst, kontakta mig ;-)

Minnesvärt under året:
9/1 Get Up Standup i Arvika. Riktigt bra klubb, riktigt bra kväll. Jag, Mats Andersson och Tomas Högblom.

27/1 Malmö Comedy Festival. Oförglömligt för både komiker och publik. Missa inte 2009 års upplaga 25/1. Biljetter på Ticnet.

29/1 Urpremiär på HÄCK, Hässleholm Comedy Klubb. En klubb som varit en ren fröjd att driva sen dess. Sålde slut på biljetter i april till en föreställning i oktober...

27/3 Gig på PRO. Ett jättebra gig tills jag började skämta om hängpattar... Nej, det var ett guldgig. Grymt kul.

18/4 Norra Brunn med Björn Gustafsson. Var det fullt? Rätt så... Fick ett omnämnande i Jonas Gardells nätdagbok efter kvällen.

29/4 HÄCK. Allas vår Jon Torenäs var på plats och bad om att få nån minut i början av kvällen. Jag tvekade men valde att ge honom det fast jag inte visste vad han skulle göra. Han hade fått nys om att det var min födelsedag och fick hela publiken att sjunga för mig.

17/5 Färnebo Feministfestival. En festival ute i ingenstans. Utanför Uppsala ligger en skog med en massa busshållplatser av typen "By vägskäl", och efter alla dessa hållplatser ligger så Östervåla. Därefter var det ytterligare 25 minuter i bil genom nästa skog för att ta sig till platsen. Där hade det samlats ett gäng riktigt glada människor. Jag var där med Teresa Tönisberg, Zeid Andersson, Ami Hallberg-Pauli och Anneli Ahlgren. Det var ett jättekul gig och en underbar publik. Sen när vi kom hem läste vi i DN att några nazister varit där dagen efter och misshandlat deltagare på festivalen. Helt sjukt.

4/6 Privatgig på en studentfest. I en liten kolonistuga. I ett litet rum. 20 personer. Trångt. Svettigt. Kul.

6/6 Åland. 10 timmar enkel resa... Gjorde ett gig för 9:or som tog examen. Helt galet svåra förutsättningar (Tre långbord i mitten av typ Malmö Arena, hälften av platserna tomma etc etc) men jag gjorde ändå ett bra gig. Men jag fick slita!

8/7 MACK Ribersborg, supportgig. Ett riktigt guldgig, allt gick som det skulle. Hade rätt mycket nya grejer också. Min humorblogg genererar en del material ibland :-)

21/8 Malmö Comedy Jam. En improvisationsföreställning (till stor del i alla fall) för ett knökfullt Hedmanska Gården. Sällan har jag haft så mycket ångest för ett gig, men väl på plats var det väldigt kul och det gick bra. Coolt format.

2/10 Moomsteatern, Mitt i "p"lytet. En teaterrevy med gästartister, så mitt bland alla sketcher så blev det standup och nån kör eller musiker eller jonglör. Häftig show! Och skådisarna på Mooms är underbara. Klas Malmbergs korta monolog om att vara utvecklingsstörd och bög kan man ta med till vilken standupscen som helst.

26/10 Gjorde en workshop för rookies på HECK i Helsingborg. Jättekul att under såna här former få möjlighet att dela med sig av de erfarenheter man har! Det blev uppskattat och det var otroligt roligt.

28/11 Ett firmajobb utan mikrofon för ett gäng fulla kylmontörer. Har aldrig fått kämpa så för att höras... De käbblade och bubblade och skrattade och käftade. Men det gick vägen det också, och de hade en riktigt kul kväll! Men inte bara tack vare mig, utan även med hjälp av Jörund Larsen, Nicklas Perslow och Tomas Högblom.

4/12 MACK La Couronne. Hade varit lite nervös för denna kväll. Jag och Niclas Christoffer stod som huvudnummer för kvällen. Dessutom hade vi ett extranummer med en sång som vi testade första gången på Oslipat kvällen innan. Där funkade den bra, men hur skulle det bli på MACK? Ove Haugen gjorde ett kanonset i första akten. Niclas körde i andra och var briljant, sådär så man blir extra nervös. Men jag gick upp och gjorde ett toppgig. Riktigt bra. Skön interaktion med publik, en hel del nya grejer och det var grymt kul. Så avslutade jag och Niclas med låten som funkade klockrent. En kväll som denna är det extra kul att leva...

16/12 Rookienight på HÄCK. Skithäftig kväll. 12 komiker med flera från trakten. Det är på väg att hända nåt i Hässleholm, det tror jag. Känns coolt att man fått vara med och starta upp det.

19/12 Årets sista gig. Ett privat firmagig på en offentlig restaurang. Tillsammans med andra gäster än den firman jag skulle uppträda för... Dessutom nästan bara män, ofta lite klurigare publik. Det visade sig dock att det blev ett fåtal utomstående. Och de som var där kunde jag ta in på ett snyggt sätt. Det blev ett fantastiskt roligt gig, jag hade fått information om vissa grejer så jag hade nycklarna till publiken. Det var bara att vrida om. Enormt roligt gig.

Och nu:
Gott nytt År!

2008-12-17

Snart jullov...

Nu är det inte mycket kvar av höstsäsongen...
Jag ska göra ett jobb på fredag och så har jag en krönika som jag ska skriva, sen är det jullov!

Igår arrangerade jag RookieNight på HÄCK, det var ett sjuttiotal som letat sig dit och vi bjöd på 12 komiker och av dessa var det tre debutanter! Ett par lite mer rutinerade också för den delen. Jättekul att se allihopa, jag hade inte sett så många av de nya. Mitt jobb var att hålla ihop kvällen som konferencier och dra upp energin i lokalen. Det var ganska lätt, publiken var välvillig och väldigt trevlig. Två akter med sex komiker i varje akt, det är många som svischar förbi, men publiken var med hela vägen!

Och kvällens stjärnor var:
Calle Rydén
Maria Apel
Jason Nichols
Mona Åhlin
Bertil Nilsson
Mats Andersson
Roland Klasson
Maja Gutter
Andreas Kindstrand
Mackan Andersson
Agneta Henriksson
Niklas Larsson

Fantastiskt rolig kväll, extra kul att se att det uppstår nya komiker i Hässleholm tack vare klubben. De passade på att nätverka lite också, det kanske blir en organiserad rookiegrupp i Hässleholm snart?

Stort tack till Folke och Lise-Lotte på Statt också för denna säsong. Ser redan fram emot våren!

2008-12-12

Höstsäsongen avklarad

Så var MACK:s höstsäsong avklarad, det var den igår efter att bland andra Adde Malmberg och Tobias Persson äntrat lastpallen i den lilla källaren på La Couronne. Jag hade äran att vara konferencier och började med att berätta om min fadäs när jag presenterade Thomas Petersson kvällen innan. Skratt. Ett genomgående tema för hela kvällen faktiskt...

Det var ovanligt många i publiken som aldrig varit på MACK tidigare, och jag skulle gissa att de kommer tillbaka :-)

En värdig avslutning på en i princip helt utsåld säsong.

2008-12-11

Urladdning

Igår skulle jag göra ett gig på en firmafest, sen skulle jag hoppa in som konferencier på Slagtis samma kväll. Vid såna tillfällen märker man lite extra att det är en rejäl urladdning med standup.
Förbereda sig för firmagig.
Vanka i 45 minuter på plats innan det är dags.
Möta publiken, hitta deras "nycklar", fullt ös, full närvaro.
Köra en halvtimme, hålla uppe tempo och dynamik.
Tacka för sig.
Slut i rutan.

Jättekul gig, ett av de roligaste i höst tror jag. Det är alltid en kick men jag blir ändå lite utmattad efteråt. Och så direkt iväg till Slagthuset. Hjärnan har tagit paus. Väl framme tar jag en bit mat, försöker väcka liv i systemet. Energi! Hallå!

När jag ätit så är det 10 min kvar till showstart. Rafsar ihop en strategi för kvällen. Thomas Petersson sist kanske? Ja, det kör vi på.

Presentation. Upp på scen. Le. Sprid värme och kärlek. Lite upprop av företagen på plats. "Handelsbanken? Har ni verkligen råd att komma hit?" Skratt. Bra stämning, kvällen är hemma.

Fast jag ska nog inte starta upp kvällen med att presentera kvällens komiker så här igen:
"Det här blir en härlig kväll!!! Förutom Thomas Petersson... (Vad fan sa jag?! De applåderar i alla fall...) får ni också se Mats Andersson och Fredrik T Olsson!"

2008-12-08

Nya stjärnor på gång...

Annars då?
Jo, det är lite på gång i veckan. Två klubbgig och två firmagig närmare bestämt. Nu först imorgon på HÄCK i Hässleholm, säsongsavslutning med Anna-Lena Brundin och Simon Svensson m fl. Fast det blir faktiskt en kväll till på HÄCK! Den 16 december är det Rookienight och vi har flera debutanter från trakten, det är extra kul. Så länge har ändå inte klubben funnits, men det är åtminstone två aktiva rookies i Hässleholm som började i kölvattnet efter HÄCK (Biggan Lowén och Agneta Henriksson), och nu ser det ut att kanske bli ännu fler?

Min senaste krönika i Norrbottens-Kuriren som bland annat handlar om tips på julklappar går förresten att läsa här!

2008-12-05

Oslipat och MACK

Var på Oslipat för första gången sen de bytte lokal. Jag har varit och gigat på Tangopalatset förut, det gick bra men det är ingen favoritlokal för standup. Lite väl högt i tak (i lokalen) för min smak. Dock måste jag säga att Marcus och Fritte gjort det allra bästa av det, och det var som vanligt jättekul att gästa Oslipat. Jag var lite nervös eftersom jag skulle göra en grej med Niclas Christoffer på slutet. Jag körde min egen standup först innan jag presenterade honom sen fick han köra en kortis innan vi drog igång vår låt. Det funkade rätt bra!

Igår var det lite extra speciellt för mig på MACK eftersom jag och Niclas skulle avsluta kvällen. Niklas Larsson öppnade första akten stabilt innan Ove Haugen gick på. Det var jättekul att se Ove, har inte sett honom på evigheter. Han var jättebra! Efter paus körde Eric Andersson, fick bra med skratt. Niclas var också i högform, han fick med sig publiken fullt ut, så det var färdigplogat när jag gick på. Mats som var konferencier presenterade mig som sin sambo, det är inte så ofta. Det är lite kul för publiken blir lite paff och det går att spela lite på det. Jag fick allt att funka denna kväll, satte flera nya skämt, hade bra tempo och gnista hela vägen. Sen avslutade vi med sången som vi körde på Oslipat. Den satt som en smäck! Verkligen skoj.

Underbar publik, underbar kväll! Extra eloge också till Mats som var grym konferencier trots att han inte kört det så ofta.

2008-12-01

Grundlig snabbgenomgång

Nu var det länge sen jag bloggade... En grundlig snabbgenomgång då!

I tisdags var det HÄCK i Hässleholm, bra kväll! Inte riktigt fullsatt, men ändå rätt bra med folk. De var dock lite försiktiga i första akten även om jag försökt att dra igång ordentligt som konferencier. Jörund Larsen var först upp och gjorde det bra, men Eric Löwenthal skakade igång församlingen på allvar och snart ljöd skratten högre och högre. Efter paus kom Agneta Henriksson som fortfarande är väldigt ny, och hon var i högform, jag tror aldrig jag sett henne bättre! Jättekul. Sist upp var Lena Frisk denna afton och hon hade också med sig dem hela vägen. Imponerande improvisationer.

I onsdags var jag konferencier på Dockan säsongsavslutning, det var väldigt kul. Ibland när jag varit där har publiken varit lite ofokuserade. Ibland har det varit ätande publik (som fått käket två minuter innan showstart), ibland har det bokats bord långt fram där folket inte kommit så det stått tomt när det börjar etc etc. När förutsättningarna är lite si och så finns det ju alltid risk för att showen blir likadan. Denna kväll så var det bra med folk, det var fullt vid borden längst fram, inga ätande i publiken men trångt och svettigt, precis som det ska! Jag startade upp och bara vräkte in energi i stora lass för att väcka upp, få folk att slappna av lite och våga leva om. Jag får säga att jag lyckades bra. Det blev en väldigt bra kväll rakt igenom, inte bara min förtjänst naturligtvis utan tack vare alla härliga komiker som kom och delade med sig av sin humor och sina upptåg och idéer. Två debutanter kvällen till ära också, de gjorde det bra båda två!

I fredags var jag iväg på ett firmagig tillsammans med Tomas Högblom, Jörund Larsen och Niclas Perslow. Det var hyfsat kaotiskt men det blev ändå jättebra. En massa karlar som druckit lite för mycket för att de ska orka lyssna utan att lägga sig i. Lägg till det att vi inte hade nån mikrofon så kan ni lista ut resten själv :-) Stundtals så hade man inte en chans att få en syl i vädret... Vem var det egentligen som skulle uppträda? Men de hade jättekul hela vägen. De bara garvade och snackade och en kille längst fram lyckades kommentera mer eller mindre varje skämt. Det var ett kul gig, lärorikt inte minst. Nicklas, Jörund och Tomas gjorde alla ett kalasbra jobb, och jag var också nöjd med min insats. Faktiskt första gången också som jag ber en publik hålla käften och får ett gapskratt som svar...

I lördags gjorde jag ett gig på en konstutställning. Det var helt klart annorlunda! På folkets hus i Limhamn hade ett 30-tal konstnärer ställt ut sina alster, och i samma lokal, inför stående publik på en enorm scen skulle jag hålla invigningstal/standup. Det gick oväntat bra får jag säga. Det var ju ingen klubbstämning direkt, men jag lyckades ändå få ett par applåder under mitt korta set. När jag sen gick runt och tittade på utställningen var det en kvinna som gjorde egna glassmycken som skänkte mig en ring också som tack för min insats. Ett stort tack till konstgruppen KRUT med Nils Mohlin i spetsen! Det är sällan man vandrar hem med en vacker tavla och roliga böcker efter ett gig :-)