2009-03-30

MACK 26/3

Jag och Niclas Christoffer körde tillsammans på MACK i torsdags. Jag var lite mer samlad än senast och det funkade också bättre. Vår sång satt inte fullt lika bra som på Garva, men helt ok. Niclas och jag har ju jobbat ihop från och till under flera år, och vi samarbetar extra tätt just nu. Vi har ett gäng shower inbokade nu i vår, det är jättekul. Våren har ju inte varit så fet i standupväg, alla jag pratat med känner av att det är färre bokningar än en vanlig vår. Nån hade en teori om att det inte är så att pengarna saknas, men om man varslat Nisse och Svea så känns det inte etiskt försvarbart att boka in en komiker till firmafesten sen. Pengarna FÅR helt enkelt inte finnas till nöjen även om de gör det. Jag tror det ligger mycket i det.

Idag har jag för övrigt dragit ut en visdomstand, så framöver kommer jag bli ännu mer korkad.

2009-03-25

Annorlunda uppladdning

Varning för känsliga läsare:
Vill du undvika otrevliga bilder i huvudet rekommenderar jag att du lämnar bloggen omgående genom någon av dessa länkar:

aftonbladet.se
svd.se
youtube.com

Igår gjorde jag ett gig på Garva. Härlig kväll, härlig publik. Allt var bra! Utom min uppladdning inför giget. Jag hade fastat i 24 timmar, gjort en rejäl tarmsköljning (mysigt ord eller hur) och fått en kamera uppkörd i häcken bara några timmar före giget. Fick dessutom lite avslappnande mediciner när det begav sig så jag var lite sådär lagom dåsig. Tvekade på om jag skulle gå till Garva, valde till slut att ändå göra det.

Om du någon gång tänker "undrar om jag ska ladda upp för mitt gig på Elins vis" så vill jag starkt avråda från det. Jag tror att nästan vadsomhelst hade varit ett mycket bättre alternativ.

Lätt desorienterad redan från början alltså. Sen när det var min tur så var jag av olika anledningar under stark tidspress vilket ytterligare försämrade läget. Väl på scenen så fladdrade jag vilt mellan flera nya grejer, sabbade minst tre skämt, och var på det stora hela taget jävligt förvirrad. Visst fick jag mina skratt, men inte alls som jag brukar. Sen ropade jag upp Niclas Christoffer som körde innan mig och så sjöng vi vår lilla minoritetsvisa tillsammans som avslutning på första akten. Den satt som en smäck!

Imorgon ska jag och Niclas köra en kortis på MACK, och jag planerar att ladda upp på ett annat vis till det giget. En gastroskopi kanske?

2009-03-20

Bohus Comedy















Körde på Bohus Comedy igår, med Thomas Petersson, Martin Krantz och Mats Andersson under ledning av konferencier Kadir Meral. Jag trodde det var en "vanlig" klubb, men det visade sig vara en magnifik teater modell hyfsat stor! Först blev jag lite nervös, min gamla prestationsångest gjorde sig påmind när det helt plötsligt kändes som en "större" grej än ett vanligt gig. Men jag har ändå lyckats få ganska bra bukt med de där tankarna nuförtiden, så jag lugnade mig snart.

Kadir startade upp kvällen, det var mer eller mindre fullt, och publiken hängde med från start. Han presenterade Martin Krantz som körde ett tajt set. Jag gillar verkligen hans lite kluriga observationshumor, och det gjorde den publiken med! Därefter gick Mats upp och gjorde ett skönt och stabilt gig. Charmig komiker! Snygg är han också. Jag fick lov att avsluta första akten och gjorde mitt klart bästa gig hittills i år. Fick det inspelat dessutom, så jag hoppas att ljud och bildkvalité är ok. Mäktigt att få uppträda på en så stor scen, det gör jag sällan.

Thomas Petersson gick upp och gjorde det enda rätta: toppade kvällen! Jag har flera gånger sett honom avsluta sin act på ett ganska okonventionellt sätt, med en seriöst menad uppmaning om att man ska le mer mot varandra i vardagen, och att man ska komma ihåg att uppmuntra varandra. Jag tycker det är starkt. Han möter så många människor, och har tillfälle att förändra världen på sitt vis, och gör det. Efter uppmaningen knyter han ihop det med ett skämt som ger en mäktig skrattsalva som avslutar kvällen. En mästare.

Tack vänner för en underbar kväll!

2009-03-18

Dockan Comedy

Hade äran att vara konferencier på Dockan igår! Sydsvenskan var där och det resulterade i en liten artikel. Jag är dock inte medarrangör till Dockan Comedy bara för att jag råkar vara ihop med en av arrangörerna. Tro inte på allt som ni läser i tidningarna :-)

Men jag har varit där rätt mycket, även då jag själv inte uppträtt. Jag har lagt märke till att Dockans publik varit ganska svår vissa kvällar, de har varit rätt kalla mot nybörjarna och inte så välkomnande och öppna alla gånger. Och är man just nybörjare så kanske man inte har det där som krävs för att sparka igång en lite trögare publik. Det är naturligtvis inte publikens fel, de är standupovana och hej och hå, men det är ändå lite trist. Man vet ju att en rookie som kanske misslyckas för en publik skulle lyckas om det var lite varmare publik.

Så min plan för kvällen var utbildning! Jag plockade fram minnena av några hysteriska gig i min karriär, påpekade hur jag mådde inför min debut, pekade upp där komikerna stod och sa "där står de och är lite nervösa". Jag bad också alla i publiken som kunde tänka sig att ställa sig på den här scenen denna kväll att applådera. Ingen applåderade, och ett spontant skratt uppstod.

Min ambition var helt enkelt att mjuka upp publiken en aning så att de fattade lite vad komikerna gav sig ut på, och det verkade det som jag lyckades. Stämningen var i alla fall betydligt varmare och öppnare än när jag började kvällen och alla komikerna välkomnades verkligen av publiken och gjorde bra och stabila gig.
Joe Eagan (bästa jag sett honom göra), Tomas Högblom (härlig närvaro, brutal som vanligt), Nils Lind (han tänker tankar ingen tänkt), Emma Wessleus (17 år och lysande), Björn Tennfors (10 min kör han sällan, hanterade det perfekt), Pierre Mattisson (Från Markaryd, gjorde sitt andra gig, strålande) och Teresa Tönisberg (grymt skön avslutning på kvällen).

En jättebra kväll. Extra roligt att se Emma och Pierre, det spirar och gror i comedy-våren!

2009-03-16

MACK och en visdomstand

Var konferencier på MACK i torsdags! Det gick väl helt okej för egen del även om det inte svängde lika mycket som jag hade önskat. Bland annat så föll det nya som funkade på Garva rätt platt... Men jag ska testa det igen!

Marika Carlsson var fullständigt outstanding. Hon blir bara bättre och bättre för var gång man ser henne. Hon hade publiken i ett järngrepp hela vägen och hade ett skönt tempo. Avslutade gjorde Ann Westin, två av Sveriges bästa kvinnliga komiker på en och samma kväll! Utöver dessa gjorde Sindre Magnusson, Ulle Bååth och Mats Andersson varsitt inhopp för att ytterligare förgylla kvällen.

På onsdag ska jag köra konferencier på Dockan och så åker jag till Göteborg på torsdag för att köra på Bohus Comedy med bl a Thomas Peterson.

Sen är det nedräkning tills jag ska dra min visdomstand också... Se den officiella nedräkningen HÄR!

2009-03-12

Garva

Jag gillar Garva Comedy Club! En jättebra testscen. Även om det var en lite annorlunda kväll i tisdags... Det var speciellt en kille som stack ut, en kille med peruk och solbrillor som även backstage vägrade uppge något annat namn än sitt alias när man hälsade på honom...

Han var hyfsat duktig på scen som nybörjare betraktat, men inte var det en standupdebut. Standup gör man inte utklädd som någon annan. Även om ens scenperson ibland är en karikatyr och överdriven bild så går man fortfarande upp i eget namn som sig själv. Går man upp på scen i peruk och solbrillor så gör man sketchkomik eller teater -absolut inget fel i det- men det kan inte kallas standup.

Själv hade jag suttit under dagen och skrivit lite nytt som jag testade. Fick bra svar och blev särskilt glad för att en grej jag skrivit om sms och telefon fick bra respons. Ska utveckla det!

2009-03-09

Händelserika dagar

Jag har en visdomstand som bråkar med mig. Tandläkaren grävde runt och konstaterade att jag hade en jättetandköttsficka (underligt ord) och att tanden måste dras ut. Jag misstänker att det kommer bli svårt att skiljas från den.

För att hjälpa till att ta väck infektionen fick jag penicillin. Efter två dagar med denna kur svällde mina fötter och händer upp och jag kände mig som en seriefigur. En allergisk reaktion piggar alltid upp en annars ganska lugn vecka!

Men imorgon ska jag till Garva! :-D

2009-03-05

Två gig till

I måndags gjorde jag ett gig tillsammans med Mats på en temadag om kvinnomisshandel. Mestadels ungdomar, men några lite äldre också. Kändes lite tufft att gå in och försöka "skämta bort" en sån dag som handlat om så mycket djävulskap, men det gick bra ändå. Jag lät publiken förstå att vi visste vad temadagen gått ut på, men att vi var där som en motvikt. De gick villigt med på det, och resultatet blev över all förväntan. Jättekul gig! Ett sånt gig som man tänker innan att "neeej..." och blir positivt överraskad. Härligt :-)

Sen i tisdags var jag i Stockholm på ett firmagig. Det var ett stort IT-projekt för SVT som avslutades med en fest där jag skulle liva upp. Vi var i studio 4 i Radiohuset, och låt mig uttrycka mig så här -det fanns ingen anledning att klaga på ljudanläggningen :-)
Det var ett roligt gig, ett gäng datatekniker med chefer hade samlats och jag fick upp stämningen ungefär som jag tänkt. Coolt sammanhang, trevliga människor. Nattåget hem. Sen sov jag halva dagen hemma i alla fall.

Nu är det rätt lugnt på gigfronten framöver. Istället kan jag koncentrera mig på en illasinnad visdomstand som värker. Ska ladda för att gå till tandläkaren och dra ut den. Kan nog bli en adrenalinskjuts det med...