2010-10-29

Tjejkväll i Kinna

Affärerna i Kinna höll kvällsöppet för shoppande tjejer igår kväll, och "evenemanget" skulle avslutas på en restaurang där en prisutdelning skulle äga rum, och en standupshow med undertecknad. Förutsättningarna lät lite svåra när jag först hörde om det, men väl på plats så visade det sig att killarna som skötte om stället hade gjort precis som jag bett dem om och det gjorde verkligen sitt till. Det var dock inte så många som hade hittat dit, men de som var där fick sig en omgång...

Med till min hjälp hade jag Fredrik Ivarson, en väldigt ny rookie. Han har på mycket kort tid skaffat sig ett stabilt material och det kombinerat med en trygg leverans gör att det funkar bra. Så även denna kväll! Det var inte samma förutsättningar som på en klubb, men han skötte sina kort och avslutade också med ett riktigt stort skratt innan han tackade för sig.

Själv gjorde jag också ett strålande gig, fick faktiskt lite av en nytändning denna sena kväll i Marks kommun. Gammalt material fick nytt liv och nya vändningar i stunden. Jag hittade det här läget där angelägenheten och viljan att berätta mina tankar för publiken är så mycket större än materialet i sig. Skämten är naturligtvis verktyget, men kanalen till publiken står vidöppen och i det skapas en närvaro och ett utrymme för oplanerade utflykter. Det läget är magiskt. Jag måste säga att jag har imponerats väldigt mycket av Al Pitcher nu när jag sett honom flera gånger på kort tid. Hans sätt att bara busa runt med publiken är så makalöst befriande! Hela salongen är hans personliga sandlåda och han gör vad han vill...

Som komiker betraktat så är jag pålitligt rolig, men ofta lite onödigt statisk. Även om jag gör bra ifrån mig så skulle jag vilja våga flippa lite mer! De tillfällena när jag kan blomma ut i samförstånd med publiken är ljuvliga och jag ser gärna att de blir ännu fler. För det är då man vet att man inte gör det här för pengar. I första hand.

2010-10-28

Tsunamivarning

Det här med höstar är en ganska dålig idé för mig, jag brukar som regel gräva ett djupt känslomässigt hål för att sen hoppa upp och ner där hela hösten, och räcker ut tungan åt alla som kommer och försöker vara trevliga. Så ock denna höst, om än det lättar upp när solen skiner. Fast nu regnar det.

Nåväl, på grund av att jag varit lite småless försökte jag först ge bort min spot på MACK i torsdags eftersom jag inte hade åstadkommit något nytt under solen. Det funkade dock inte och jag var tvungen att sätta ihop något som jag kunde stå för. Det var bra att jag gick upp, jag fick det att svänga rätt rejält och hade dessutom kul på scen gubevars... Då påminns man om varför man sysslar med detta :-)

Igår körde jag på Oslipat och ångestmolnet som omgav mig under eftermiddagen och kvällen var oproportionerligt. Som det ibland är. Jag hade samlat mig och lyckats skriva lite material om Skånetrafiken efter ännu än irriterande resa hos densamma, men inför detta gig så kändes dessa nya skämt ungefär lika roliga som en tsunami. Jag stålsatte mig dock, satte ihop det tillsammans med lite gammalt. Har man kört materiel längre än två veckor så är det ju gammalt i vissa kretsar i Malmö. Så fy fan vad jag är ute. Men hursomhelst, jag gick upp och försökte fokusera på helheten och den publiken jag mötte, och jag avslutade första akten med den äran. Jag hade till och med roligt! Det nya materialet mottogs med kärlek och inte alls med den skräckslagna och flyende publik jag i mitt sinne hade räknat med. Ska putsas lite bara.

Ikväll ska jag till Kinna och uppträda. Där ska jag lyckas med det jag missade på Oslipat -hålla ner mitt röstläge så det inte blir så "skrikigt". Men jag gjorde andra vinster igår. Det blev aldrig nån tsunami.

För övrigt är Al Pitcher en komiker i världsklass och det visade han senast igår.

2010-10-19

Senaste nytt i korthet

Jag har inte skrivit så mycket på senare tid, men här kommer ett utdrag av de senaste veckornas händelser.

-13 oktober: Vår härliga klubb på Hotell Erikslund i Ängelhom körde sin andra standupkväll någonsin efter den uppskattade premiärkvällen i våras. Jag var värd och konferencier och komiker för kvällen var Adde Malmberg, Göran Ebenhart, Lars Taps och Mats Andersson. Dessa härliga humorister roade det hundratal Ängelhomsbor som vågat sig ut i kylan. En grymt bra standupkväll från början till slut och jag gjorde ett bra jobb som konferencier. Det är så roligt när man som arrangör får komplimanger öst över sig från alla inblandade, från såväl krogägare som komiker som publik. Alla hade helt enkelt vansinnigt roligt! Adde sa att man visste att det alltid var bra arrangemang när jag var inblandad, det är en fantastisk komplimang som jag verkligen tar med mig.

-Jag håller en standupkurs under några veckor för ett gäng riktigt sköna nybörjarkomiker som alla har potential och är riktigt duktiga. Det är alltid en ära att få samarbeta med såna glödande inspirationskällor som en nytänd rookie är, jag får mycket tillbaka själv också! Riktigt kul!

-Höstens första dubbelbokade jobb har dykt upp. Det löste sig smidigt tack och lov :-P

-Sen kör ju favoriten Mässingshornet, nu senast i går. Alltid annorlunda förutsättningar men allt som oftast genommysiga kvällar, så också igår. Stället skulle utan tvekan kunna erövra titeln "Malmös knascoolaste standupklubb", detta välkända epitet.

Nu närmast MACK på torsdag! Ambitionen är att skriva lite nytt!

2010-10-07

Världspremiär!

Igår kväll var det världspremiär i Blentarp. För vad? Standup! Visst, standup har man sett i världen, men aldrig i Blentarp, alltså =världspremiär. Aldrig tidigare i Blentarps historia hade man alltså sett ett standuparrangemang i byn, men igår var det så dags. Det var Staffan Nordqvist, Björn Tennfors, Mats Andersson, Micke Hallqvist, Mattias Olsson, Biggan Lowén och undertecknad som hade den äran, och till vår hjälp hade vi en magnifik lokal. Tyvärr var det inte så många som hade pallrat sig dit, men jag tycker ändå att det blev en lyckad världspremiär. De som var där hade förbaskat roligt, det räcker för mig.

Ikväll MACK. Jag har uppträtt på MACK under så många år så jag borde väl känna mig hemma, men ibland blir jag lite trött på det. Det är mycket fixa och dona, och visst har det sin charm, men jag känner ibland att det är roligare att uppträda på andra scener. Inte för att MACK är en dålig scen, o nej! Men jag känner mig inte lika bekväm där som jag har gjort. Hur som helst, bra kväll, Jesper Rönndahl tokcharmade publiken som vanligt med sina härliga klurigheter, och denna kväll hade vi dessutom magnifika Filippa Bark på besök som gjorde underbar Filippa Bark-standup! Tomas Högblom var helt galen, på sitt Tomas Högblom-sätt och man kan liksom inte låta bli att skratta samtidigt som man skakar på huvudet av förundran och förfäran.

Nu ska Elin sova. Puss och kram.

2010-10-05

Mässingshornet 4/10

Igår fick jag goda nyheter! Mässingshornet vill köra vidare i höst, det är kul :-) Klubben har inte funnits länge men flera kvällar har hunnit bli mer eller mindre legendariska redan...

Igår var det ett gott gäng på plats bestående av Mattias Olsson, Joakim Andersson, Tina Andreasson, Nils Lind, Fritte Fritzson, Henrik Mattisson, Danial Ali Akbari, Erik Börén och Mackan Andersson. Antal komiker i lokalen motsvarade halva publiken. Redan där tycker man kanske att det verkar skumt, och jag kan inte annat än hålla med... Mässingshornet är en skum klubb, men hur man än väljer att se på det så är det ett roligt ställe. Som flera komiker påpekade, bara själva lokalen är grymt skön! Igår hade vi tyvärr inte besök av någon av våra goa stammishäcklare men det var ändå schysst stämning och folk var med på noterna. Det är alltid så personligt där, det är helt klart en del av charmen.

Tack alla härliga komiker som kom och gjorde kvällen igår!
Nästa gång på Mässingshornet är 18 oktober.

2010-10-04

Byttan i Kalmar

Körde på Byttan i torsdags. Sist jag var där hade jag en eldstad i röven (scenen var placerad framför den öppna spisen), nu var scenen lite bättre placerad, i kortändan av lokalen. Bardisken är lite taskigt placerad, men det är svårt att flytta den...

Under kvällen var klubbvärden Fredrik Palmqvist konferencier, och han hade en egen metod att snacka igång publiken, men fick inte så mycket skratt och folk pratade rätt mycket i lokalen. Först ut i detta sorl var en härlig kille, Max Svensson som gjorde sitt tredje gig. Han fick publiken intresserad av sig, hade helt klart sina poänger men skulle tjänat på att köra en kortare spot. Därefter kom Tomas Ahlbeck upp på scen, också det en helt ny bekantskap för mig, och väldigt intressant scenperson. Många roliga grejer och bra observationer! Ser verkligen fram emot att se honom igen. Efter paus startade Henrik Thorsjö upp andra akten. Han körde mest blue material hela vägen, inte min kopp te, men han var duktig på att leverera och publiken gillade ämnesvalet!

Jag hade fått äran att avsluta kvällen och gjorde drygt 30 minuter. Det gick väldigt bra, och jag hade en hel del i bakhuvudet från kursen med Babben. Bland annat att fördjupa mig lite i materielet istället för att "bara springa igenom det", och det var lite av en aha-upplevelse faktiskt. Jag kunde vila i vissa delar på ett annat sätt än jag gjort tidigare. Härligt! Många kom fram efteråt och tackade mig, det är alltid extra kul att prata lite med publiken efteråt också. Kul kväll!

Ikväll är det Mässingshornet, klubben som alltid överraskar på ett eller annat sätt. Vi får se på vad sätt det blir ikväll.