2008-06-30

Ny enkätundersökning

Enkäten om sommaren är nu avslutad! Frågan som ställdes var:

Hur blir sommaren i år?
54 % svarade "för kort"
18 % svarade "för regnig"
27 % svarade "jag klagar aldrig"

Här är nu en helt ny enkät, överst till höger:
Vad tycker du om FRA-lagen?

Välkommen att rösta!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2008-06-29

Snabba pix

Fick ett firmagig igår med bara nån timmes varsel. Stod på IKEA när telefonen ringde. Ett köpcenter i Trelleborg hade gett upp hoppet om uteaktiviteterna eftersom det regnade, och skulle nu hitta nåt annat att fylla tiden med. De hade fyra timmar på sig att fixa lokal, mat och underhållning... Det blev pizza och standup. Jag blev rekommenderad av Martin Svensson. Tack!

Frågade Mats om han ville följa med, och det gjorde han gärna. Vi mötte ett härligt gäng på 30-40 pers, ganska ung medelålder. Det var extra kul att få åka ut och göra ett sånt här gig nu, jag gjorde nämligen ett klubbgig jag var rätt missnöjd med i veckan. Då var halva publiken i och för sig inte där för att se standup utan för att prata, men jag kände ändå att jag kunde gjort bättre ifrån mig och kände mig ganska besviken efteråt. Ibland tar det extra hårt, och man undrar varför man håller på med detta... Men så fick jag möta denna sköna publik igår, som hängde med på färden hela vägen med fullständig lyssning och intresse. Jag värmde upp med 5-10 min, kollade av vilka som var där och fick många gratispoänger av informationen jag hunnit få. När de hade vrålat och garvat åt varandra ett tag så släppte jag på Mats. Han kändes lös och ledig i kroppspråket och skötte sig väldigt bra. Sen körde jag i nästan 30 minuter och det funkade som det skulle. Jag inflikade mycket publiksnack, kunde anknyta till några i publiken på olika sätt, och då blir det ännu mer här och nu. Kul gig. Det var precis vad jag behövde.

Här kan du läsa om vad Mats skriver om kvällen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2008-06-28

Upp och ner

Som komiker ska man väl alltid vara glad? Är det inte så? Men så är det naturligtvis inte. Ibland får man en mindre mental härdsmälta, som de flesta andra. Att roa andra kräver mängder av energi, kraft och helst ska man tycka det är roligt själv också. Men har man inplanerade gig så måste man göra sitt jobb, oavsett hur man känner sig. Det handlar trots allt om arbetet i vardagen. Och till vardags kan man vara på strålande humör, på ett jävla humör, deppig eller nollställd.

I mars 2006 gick min älskade mamma bort. Jag hade en hel del gig inplanerade som jag fick boka av. Det var förstås en fruktansvärt jobbig tid, och det dröjde ungefär en månad innan jag ställde mig på scen igen, bara för några få minuter, och med väldigt vingliga ben. Den gången lyckades jag sabba samma skämt tre gånger på raken, men till slut fick jag rätt på det, och publiken hade tack och lov tålamod...

Sen dess har jag haft både positiva och negativa perioder i livet, som alla andra. Det har vid vissa tillfällen hänt att jag mått så dåligt att jag inte trott att jag alls skulle klara av att giga. Och sen åkt till giget. Är man deppig och saknar allt vad självförtroende heter blir standup comedy nåt helt annat. Från att ha varit en i vissa avseenden dödsföraktande men ändå fullt möjlig utmaning är det helt plötsligt fullständigt omöjligt. Åtminstone känns det så. Men de gånger jag känt så har jag faktiskt ändå lyckats, jag har gått utanför min egen förmåga.

Många gånger undrar jag var jag befann mig när vår Herre delade ut självförtroendet, men min största tillgång är då min aldrig sinande envishet. För jag tänker inte ge mig. Ibland går jag kanske långa omvägar i onödan, men ingenting ska få stoppa mig att göra det jag tycker är roligast i världen. Även om det inte är roligt alla dagar.

2008-06-27

Det här med självförtroende...

Nån som har sett nån annons på Tradera eller Blocket? Jag skulle behöva komma över ett ganska stort parti billigt. Eller förresten, jag är beredd att betala en del. Tips mottages tacksamt.

2008-06-26

Standup på Ribban!

Läser i Aftonbladet om ståuppeliten som kommer till Ribban. Det är prisbelönta Malmö Comedy Klubb det talas om!

Här är programmet för sommaren:

24/6 Thomas Petersson och Lasse Nilsen
1/7 Robin Paulsson och Brett Matthews
8/7 Anna-Lena Brundin och Elin Nordén
15/7 Hasse Brontén och Lasse Karlsson
22/7 Özz Nûjen och Yvonne Skattberg
29/7 Lennie Norman och Marika Carlsson
5/8 Thomas Oredsson, Zinat Pirzadeh och stor komikerstafett
12/8 Lena Frisk och Kodjo Akolor
19/8 André Wickström och Teresa Tönisberg
26/8 Adde Malmberg och Tobias Persson


Biljetter på www.kulturcentralen.nu

Välkomna!

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Coola serier!

Läser på Simon Svenssons Myspace-blogg om hans nya projekt tillsammans med illustratören Jimmy Wallin. Har du inget konto på myspace så är det svårt att läsa, men jag ska ge dig huvudnyheten här istället:

http://www.slapstick-comics.se/

Jag är själv prenumerant av två serietidningar (Larson och Pondus) sedan många år tillbaka, och jag måste säga att detta var helt i min smak. Högklassigt!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2008-06-25

MACK premiär!

Var med och startade upp MACK:s säsong på Ribban igår. Inte på scen i och för sig, men det är ändå en fröjd! Det är så roligt att komma ut till Kallbadhuset till Olle och Stig och alla de andra. Lite som att återvända till sin familj efter ett helt år...
Igår var Thomas Peterson och Lasse Nilsen huvudnumren. Och det blev en strålande premiär! Lasses nya "trailer" kommer dröja sig kvar länge i minnet. Underbart. Och Thomas Peterson är Thomas Peterson, han fick publiken att dansa helt efter sin pipa! Förutom dessa såg vi också Ludde Samuelsson, han gjorde det bra och avslutade med en skön återkoppling. Sen var det Linn Edlund, henne har jag tyvärr inte sett så mycket men hon var också en härlig bekantskap på scen! Hård humor men dock med finess. Sen fick vi också se Ulle Bååth först i andra akten. Jag har sagt det förut och jag säger det igen, hon blir bättre och bättre för var gång jag ser henne!

Fritte Fritzon skriver om en del av kvällen här.
Mats Andersson skriver om kvällen här.

1/7 är det Robin Paulsson, Brett Matthews och Mats m fl, och 8/7 är det Anna-Lena Brundin, jag och Marcus Johansson m fl. Ska bli skoj!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

2008-06-23

En video med George Carlin

Den store komikern George Carlin har snabbt och oväntat gått bort. En fantastisk samhällssatiriker och lysande ståuppkomiker har därmed lämnat oss. En av mina absoluta Carlin-favoriter är "The ten commandments" som du kan se här:



Andra bloggar om: , , , , , , , ,

En vanlig måndag

Ja, så är det vardag igen. En helt vanlig måndag utan inslag av sill eller små grodor. Lite sorgligt, det har varit enormt skönt att vara ledig.

Men nu framöver har jag ungefär ett gig per vecka, så det är väl inte alltför betungande. Närmast på Far i hatten nu på torsdag, det ska bli spännande! Det var några veckor sen jag uppträdde sist också, så det ska bli extra kul. Sen ser jag fram emot säsongen på MACK på Ribersborgs kallbadhus, det brukar vara riktigt roligt. Men det går fort! Plötsligt är det höst... Jag har fått ett gäng tider på Norra Brunn i höst, det är jättekul. Det tar jag faktiskt aldrig för självklart, även om jag fått ynnesten att uppträda där nästan varje säsong de senaste åren. Ska köra på komikerfestivalen på Norra Brunn också, det brukar vara en riktig hit! Otroligt kul!!

Men än är inte hösten här! Det ska vara några sommarveckor innan dess också. Jag och Mats ska hinna upp till Östersund en vända och kolla på Storsjöyran, hinna vara riktigt lediga, och så ska det hinna regna sådär så man känner att det är en riktig svensk sommar!

Välkommen att rösta om hur du tror sommaren blir i år, se enkäten till höger...

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

2008-06-19

Bloggstatistik

Har nu registrerat även den här bloggen på Bloggtoppen. Sen tidigare har jag redan min humorblogg registrerad. Det betyder egentligen inte så mycket men det är ändå lite kul :-) Jag håller ganska bra koll på antal besök sen tidigare också med Sitemeter, en utmärkt besöksräknare som jag för övrigt kan rekommendera!

Glad midsommar!

FÖR FRA: al-Qaida, terrordåd, regeringsalliansen

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

2008-06-18

Sommargig

Det blir några sommargig i ledigheten också, men det är bara skönt. Det kan vara lite jobbigt att starta upp hösten om man haft ett för långt uppehåll...

Här är de framträdanden jag ska göra i sommar än så länge:

26/6   Far i hatten (Folkets park, Malmö)
2/7    Dockan Comedy (Dockplats 16, Malmö)
8/7    MACK (Ribersborgs kallbadhus, Malmö)
22/7   MACK (Ribersborgs kallbadhus, Malmö)
23/7   HECK (The Tivoli, Helsingborg)

Välkomna!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2008-06-17

Får man skämta om "källarbarnen"?

Alltid när det kommer till svåra saker så kommer frågan om det passar sig att göra skämt på det. TV4 hade skämtat om familjen Fritzl, och folk hade naturligtvis blivit upprörda. Min åsikt är dock att det går att skoja om allt, till och med om så hemska saker som den ödesdigra källaren i Österrike. Sen kan man diskutera när tillfället är lämpligt eller ej, men det är en helt annan diskussion. Själv såg jag inte skämtet/sketchen, så jag har ingen aning om kvalitén, men här är ett litet utdrag av folks kommentarer på Expressens artikel:

Sorry, men den humorn som detta står för, såväl som Parlamentets humor, är bara förnedrande. Det finns inget kul i att förlöjliga människor som inte kan delta och försvara sig själva. Men det är klart, om man inte är bättre komiker än så tar man väl till alla lösningar.
_________________________________

TV4 i Sverige har blivit en skräckTV utan hämningar. Som det skandalösa vinklade lögnaktiga TV reportaget om en kvinna i Sundbyberg som försöker att återhämta sig. En insändare tror att Max Grinndal plockats fram från någon skräckkammare. Men han har nog plockats från rännstenen. Vid grova övertramp bör sändningstillståndet för TV kanaler dras in på ett antal månader eller för gott.
_________________________________

Det var riktigt kul, tycker jag! Ni vet väl förresten vilken favoritlåt "Fritzlern" hade: "Då går jag ner i min källare, där lever jag sällare"....

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2008-06-13

Härligt!

I höstas hade jag jobbat i över tre år som halvtidskomiker, då beslutade jag mig för att ta tjänstledigt från 1 augusti. Under tjänstledigheten flöt allt på så bra med firman så jag sa helt enkelt upp mig från mitt dagjobb. Hösten och våren har gått bra, men sommaren är ju lite av en död period för standup, i alla fall till firmagig sett. Och det är ju mest där som pengarna ligger, så jag kände mig väl lite orolig för hur sommaren skulle utlöpa rent ekonomiskt när firman var enda inkomstkällan.

Men nu när jag räknat på det i vår och sommar så är min ekonomi faktiskt i hamn för flera månader framåt. Så otroligt skönt!! Inte för att den budgeten rymmer några resor till Bahamas direkt, men ändå. Det känns fantastiskt att drömmen jag haft i flera år är sann sedan snart ett år tillbaka. Heltidskomiker. Vilken härlig känsla. Tack Gud!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2008-06-12

Sommar-standup

Snart sätter MACK igång på Ribban igen (24/4), det brukar vara en höjdare! Sen har vi ett gäng sommarklubbar som ska köra i Skåne, Far i Hatten på Folkets Park till exempel har premiär ikväll. Sen har vi HECK i Helsingborg, men det är också en eller ett par klubbar till i Malmö som ska köra under sommaren.

Det är coolt, för bara några år sen var sommaren nästan död standup-mässigt. I Malmö och Skåne så var det MACK på Ribban, punkt. Och vi var då nästan ensam klubb i hela Sverige om att köra sommarsäsong... Tiderna förändras!

Här kan du läsa mer om vilka kvällar det är standup i Skåne! Passa på att göra ett besök om du har möjlighet!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2008-06-10

Ledig...

Sista firmagiget på länge igår, jag åkte iväg till Örby tillsammans med Mats. Himla långt att åka, men det var kul! Nu sitter jag och känner mig riktigt ledig för första gången på länge. Så härligt... Tillbringar just nu tiden med att titta på Linus på linjen. Helt underbar humor, och vilken nostalgi sen! Här kommer en klassiker att förgylla dagen med:

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2008-06-09

Semester...

Ikväll gör jag sista firmagiget på ett bra tag, sen är det lite semester som gäller. Fast frågan är om det blir nån semester. Ja, ja, vi får väl se.

Här nedan är resultatet av min senaste enkät! 46 personer röstade, och frågan som ställdes var:
"Björn Gustafsson i nästa melodifestival?"

Som programledare: 28%
Som sångartist: 6%
Som studioman: 4%
Som komiker: 39%
Medverkar inte: 21%

Jag startar idag en ny enkät med frågan:
"Hur blir sommaren i år?"
Välkommen att delta!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

2008-06-07

On the road, the trail and the sea

Precis hemkommen från Ålandstrippen. Och vilken tripp. Jag var så åksjuk på tåget att jag hade långt framskridna planer på att dra i nödbromsen... Åkte från Malmö 07.14, var framme på Åland 18.00, lokal tid. Tur att det inte är så långt till alla gig!















Jag hade aldrig varit på Åland tidigare. Eller, jag jobbade på Birka Paradise men då landsteg jag aldrig. Åland är ett lustigt ställe. De tillhör Finland, men de pratar svenska (utan brytning), tittar på svensk tv, har koll på Sveriges politik, kultur etc. De har kort sagt stenkoll på Sverige. Och liten eller ingen koll på Finland som de egentligen tillhör. Schizofrent???

Min resa gällde ett framträdande på en trerätters middag för de som går ut nian på Åland. De har haft detta arrangemang flera år, ett drogfritt arrangemang. Så drogfritt så att alla som kommer in på området får blåsa alkotest! Nåt år hade någon artist fått vända i dörren enligt uppgift...

Jag anade att det kunde bli ett svårt gig, men det blev svårare än jag trodde. Nior är ju typ hälften så gamla som jag, men jag hade förberett mig bra och hittat många ingångar i mitt material som jag trodde skulle appellera till dem. Innan jag skulle uppträda skulle det vara en kort paus, men då försvann ca en tredjedel av gänget på 160 pers från lokalen, som för övrigt var en idrottshall av storleken gigantisk. Framför mig i denna enorma lokal har jag då fem långbord där det är rätt tomt här och var. Oklanderligt ljud och ljus tack och lov... Jag jagade igång gänget som var kvar bra från start. Lite trögt var det, men de flesta hängde på eftersom, och jag hanterade hela situationen bra från start till mål. Trots andra direktiv så valde serveringspersonalen dock att servera desserten mitt under mitt framträdande, det störde rejält!

Detta kan vara ett av de svåraste gig jag gjort. Det blev kul trots allt, och jag körde nästan 40 minuter. Ett oerhört lärorikt gig, intressant på mer än ett vis. Stort tack till arrangörerna som servade mig med skjuts och såg till att jag hade det bra! Lycka till med ert viktiga arbete för ungdomar på Åland!

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

2008-06-06

Grattis på nationaldagen?

Vad säger man egentligen idag? Här kommer några förslag:

Grattis på nationaldagen!
God nationaldag och en god ny helg!
Glad nationaldag!
God fortsättning på nationaldagen!

Nya traditioner att införliva då? Nej, varför då... Det är väl bara att ta några ursvenska inrotade traditioner som redan finns. Grillning, kubb och tillgång till alkohol till exempel.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2008-06-05

Studentgig

Gjorde ett privatgig på en liten studentfest igår tillsammans med Mats. Det var ute på ett koloniområde, i en trädgård. Men kvällen led och det blev kallare, så alla började frysa i sina lätta sommarkläder. Till slut så tog de in hela festen (ca 20 pers) i ett rum i kolonistugan av storleken högst 10 m². Trångt? Jo tack... Men det är ju precis så man vill ha det! Även om det är lite underligt att uppträda inne i nåns typ vardagsrum... Jag startade med att uppmärksamma studentskan och hennes bravader, sen påade jag Mats. Det gick bra, publiken var med på noterna ganska omgående. Jag gick på efter honom och fick bra utdelning. Det var flera grejer som jag för stunden kunde bygga ut lite och sånt är extra kul. Här och nu-känslan blir extra stor för mig vid såna tillfällen vilket säkert påverkar publiken också även om de aldrig hört skämten innan. Det var jättekul!

Och imorgon bär det av till Åland.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2008-06-04

Olika sorts arrangörer

När man håller på med detta yrke så stöter man med jämna mellanrum på olika sorts arrangörer. Grovt räknat så finns det fyra olika sorts arrangörer:

1) Den okunnige
Detta är den vanligaste, och här finns det faktiskt också en ursäkt. De vet helt enkelt inte bättre. Man får ta extra tid på att pränta in vad som behövs och upprepa sig ett antal gånger för att detaljer som till exempel möblering inte ska falla mellan stolarna.

2) Den duperande
Tack och lov inte alltför vanlig. Här blir man bokad, man gör jobbet, men pengarna dyker aldrig upp efteråt. När man ringer och tjatar så får man höra svar som "Jag sätter in pengarna direkt!" eller "datorn har kraschat, men vi ska fixa det i veckan". Pengarna ser du aldrig röken av.
(För exempel se: http://www.blocket.se/vi/16659254.htm )

3) Den ostrukturerade
Här borde det ofta finnas resurser, men eftersom man lägger energin på annat än att lyssna på komikerns önskemål och kunnande märks det inte. Detta är oftast en rejäl utmaning. Exempelvis kanske publiken sitter överallt utom framför scenen, där det istället står ett buffébord eftersom "det var praktiskt". Pengarna kommer, men ofta sent och efter visst tjat.

4) Den åtråvärde
En arrangör som tar till sig av informationen man ger, lyssnar och skapar precis de förutsättningar man bett om. Allt är helt enkelt som man vill ha det! Jobbet blir en fröjd för alla inblandade och betalningen kommer också i tid.

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

2008-06-03

Krönikörer...

Har just skrivit klart min ledarkrönika för Norrbottenskuriren denna vecka som publiceras i helgen. Här är adresserna till några av de tidigare (inte humorkrönikor i första hand)

Den ständiga frågan
Om att gå nära väggen
Du duger som du är

Sen såg jag en webbtv-krönika av Erik Börén där han analyserar standup comedy i Sverige. Den var ganska träffande. Du hittar den här.

Nu ska jag jobba med förberedelserna för mitt gig på Åland i helgen.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2008-06-02

Kunde man väl listat ut med röven

Jag har gjort det igen. Gått på vad tidningarna skriver. Varför är man så dum så man tror att något som publiceras och tusentals svenskar läser dagligen skulle vara sant?

Jag var ju inte på plats själv, men jag pratade med Erik Börén som dementerade "hysterin" det talades om. Visst, det var folk som sprang efter Björn, men inte så vansinnigt många så det blev tokpanik. Tillräckligt för att Björn skulle vantrivas i och för sig, och det räcker väl.

Men sån panik och tokhysteri som tidningarna ville göra gällande var det alltså inte.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

2008-06-01

Hysteri

Läser på Aftonbladet och Expressen om Standupfestivalen Skrattstock på Långholmen och hur de var tvungen att evakuera Björn Gustafsson efter hans framträdande. Vanligtvis brukar Skrattstock dra ca 3000 personer. Denna gång hade det varit 12 000 personer (!) på plats , och en ansenlig mängd av dessa försökte tränga sig fram för att få en skymt eller en bild av Björn som fick sitta instängd i en bil en timme för att få vara ifred.

På bilderna i tidningarna ser man bland annat komikerna Petra Mede, Christopher Linnell och Sven Brundin agera livvakter till honom i kaoset...

Vad ska man säga? Popularitet har ett pris, och det tycks hyfsat dyrt för Björn just nu. Han är jättetrevlig och jag gillar honom, men jag hoppas ändå han blir liiiite mindre populär och att hysterin lugnar sig en smula, för hans skull.

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , , ,