2007-09-30

Resumé

Det har varit en del de senaste dagarna. I torsdags flög jag till Stockholm för att uppträda med Niclas Christoffer i "En skånsk gay och en norrländsk tjej" . Lite smygpremiär på ett firmagig, en bit utanför huvudstaden i Åkersberga. Det var kostchefer och mattanter (fast det fick vi absolut inte kalla dem) och deltagarna kom från alla möjliga håll. Ungefär 25 kommuner i landet var representerade, och från varje kommun kom det 1-3 personer, utom från Kiruna kommun där de hade skickat 6 personer (egentligen var de 7 stycken, men de var tvungen att lämna nån i hemkommunen som kunde laga mat för övriga invånares skull). Jättekul kväll var det! Kom hem på fredag, trött men glad.

Sen igår var jag och Mats på en restaurang i Karlshamn som hade nyinvigning med det i standupsammanhang väldigt fula ordet "mingel". Och mycket riktigt. Med 250 personer i lokalen varav kanske 50 helt ogenerat pratar på så blir det ett väldigt sorl i lokalen. De som ville lyssna och dessutom kunde höra trots bakgrundsbruset hade dock en väldigt rolig kväll. Mats gick på först och testade vara lite konferencier för första gången, skötte sig bra. Att försöka skapa lite fokus i rummet med de förutsättningarna är så nära hjältedåd man kan komma. Men även den lyssnande publiken var hjältar, att hålla uppe koncentrationen när det låter som man sitter i en bikupa är också en prestation! Jag gick på efter Mats, pumpade in all energi och kraft i både leverans och röst för att nå så långt som möjligt. Jag hade väldigt roligt, och de som kunde höra var med till hundra procent. Det kändes väldigt skönt att få ställa sig i det segrande laget med såna förutsättningar!

Lokalen var i övrigt fantastisk, utan mingel och med en sittande publik så kan det bli hur bra som helst. De var lite intresserade av att starta en klubb där senare, det är inte alls otänkbart att det blir av.

2007-09-25

Intressant lyssning

Mats skickade mig en länk till ett pod-radioprogram från P1:s Tendens om Karl-Gerhard, det handlar om samhällssatir i nutid och dåtid. Väldigt intressant lyssning!http://www.sr.se/laddahem/podradio/SR_p1_tendens_070821120050.mp3

En skånsk gay & en norrländsk tjej

Jag och Niclas Christoffer har just sjösatt vår show "En skånsk gay & norrländsk tjej", och det är premiär i Stockholm på torsdag. Det kommer bli så grymt kul. Detta är något vi snackat om läääänge, så det är verkligen roligt att det äntligen blir av. Mer info finns på www.showen.se

2007-09-24

och allt rullar på...

Håller på att jobba med ett nytt projekt i Lund. Förberedelserna ska snart vara klara, så jag ligger i som attan just nu. Sen fick jag en förfrågan om ett jobb i Stockholm nu på torsdag. Jag beställde en resa till ett annat gig i Stockholm hos SJ i mitten av oktober. Då kostade det 190 spänn Malmö-Sthlm ToR. Just nu-pris! Men till på torsdag ser det billigaste alternativet ut att vara ca 700 kr enkel. Just nu-pris!
Spännande affärsidé! Man kommer in på affären och ska köpa mjölk."Den kostar 180 kr litern, just nu-pris faktiskt!""Va?! Men, men...""Men kommer du in ett par veckor innan nästa gång så får du den för bara 3.50, just nu-pris faktiskt!"
Idéer på en ny slogan till SJ:
SJ -just nu, alltid försenad!

2007-09-21

Henrik Elmér bloggar!

En av mina favoritkomiker, Henrik Elmér, har gett sig till att börja blogga. DET är en blogg att börja följa om jag känner honom rätt...
Här hittar du Henrik Elmérs nya blogg.

2007-09-19

Ååååååh vad skönt!

Jag gjorde ett riktigt bra gig på Oslipat ikväll. Det var vääääldigt skönt. Kändes som att komma hem efter en lång ruskpromenad i regn och blåst, att få komma in i värmen igen. Helt underbart.
Puss på er, Marcus och Fritte. För en riktigt bra klubb i Malmö. Hur kommer det sig att alla riktigt bra klubbar ligger i Malmö? :-)

2007-09-17

Nyuppfräschad hemsida

Jag har fått hjälp av Mats med att fräscha upp min hemsida, så efter en del grejande så är den nu uppe till allmänt beskådande! Den är ganska lik den gamla, men jag övergett det här gamla "frames"-tänkandet eftersom det tydligen inte är helt modernt.

www.komik.se alltså! Kom gärna och titta förbi...

Lite uppmuntran

Efter mardrömsgiget i går så har humöret varit lite sisådär... Men, ikväll fick jag lite extra uppmuntran! Förutom alla glada tillrop från Mats förstås.
Fick nämligen ett par kommentarer på min humorblogg http://ostrukturerat.blogspot.com :

Hej Elin!
Hittade din blogg av en slump, och har lagt den bland mina favoriter.Vet inte vem du är från verkliga livet, men spelar roll...Ville bara säga att du är bra! Skönt att få skratta lite.
-------------------------------------------------------------------------
Liksom anonym ovan hittade jag av en slump till din blogg också, och måste säga att jag är JÄTTELEDSEN att jag inte hittat hit tidigare!himla roligt, suttit här och garvat mig halvt fördärvad. Härligt! :)

Sånt värmer extra mycket just nu... Ska bli kul att köra på Oslipat på onsdag. Skön publik, skönt ställe! Tänk så olika det kan vara på jobbet!

2007-09-16

Vilken helg...

Jag har gjort två gig den här helgen. Först i Höganäs på lördagen, tillsammans med Martin Svensson, Fritte Fritzon, Simon Svensson och Mats. Det var i ett underjordiskt garage under stans enda höghus. Spännande! Men i lilla Höganäs hade folk gått man ur huse -åtminstone kändes det så- för att se lite standup. Det blev kanon, var en rolig kväll där alla skötte sig med den äran. Senare på kvällen körde Martin tillsammans med Khalid Geire också, det hade tydligen också varit väldigt bra. Då satt vi tyvärr i bilen på väg hem, för att komma innanför Malmö stadsportar i rimlig tid. Det var en kul kväll tillsammans med trevliga människor!

Så idag... Jag skulle uppträda tillsammans med Mats. Han blev dock sjuk, så Erik Börén hoppade in med kort varsel. Detta gig var ett riktigt bottennapp. 50-60 personer, i princip uteslutande män, motormän och bilförsäljare. Jag börjar med att fråga hur många som sett standup. Ingen ger någon som helst respons. Spännande... Jag försöker sparka liv i dem, lyckas någonstans på skalan mellan lite och inte alls. Erik går på och kör. Han kör ganska kort, gör det bra men får inte jättebetalt. Nån grej gillade de extra mycket men jag märker snabbt att det inte är någon ljudlig publik. Att köra för en publik som inte är intresserad är inte direkt inspirerande.

Folk skrattade, men det var långt mellan skratten. Den största uppskattningen jag fick kom från en man som försökte starta en applåd efter ett av de skämten jag fick bäst betalt på, men ingen annan hade lust att hänga på. Jag såg att han och flera andra satt och småskrattade under mitt set, log och hade förmodligen rätt trevligt. Men de flesta andra verkade ha bestämt sig för att det här var en dålig idé.
Jag är beredd att hålla med dem.

2007-09-14

Att göra eller inte göra

Har två gig i helgen, ett i Höganäs och ett i Svedala. Ibland har jag bara så FRUKTANSVÄRT hög tröskel för att komma igång med förberedelserna till mina gig. Idag är en sån dag. Istället för att kolla igenom vilka grejer jag kan tänkas köra, kanske leta rätt på några nya skämt etc så ägnar jag mig istället åt viktiga saker som (utan inbördes ordning):
facebook, sortera knappnålarna på anslagstavlan, vika olika sorters pappersflygplan och dokumentera deras flygförmåga i ett exceldokument, sortera tillbaka knappnålarna igen, vässa ner några gamla blyertspennor fullständigt för att se hur mycket blyertspennsavfall som får plats i vässaren (hur källsorterar man det?), googla på ordet "blyertspennsavfall"...

Någon måste göra det också.

2007-09-12

Spännande

Var och såg Pablo Fransisco på Slagthuset igår. Första akten var väldigt bra, det var en finsk musikgrupp allra först som gjorde en underbar acapella-låt, en sån riktig "man blir glad i hela kroppen"-låt. Sen kom Janne Westerlund först ut av komikerna och han gjorde ett bra jobb. Mycket energi och roliga observationer om olika sorts musik! Han presenterade sen Henrik Elmér som var helt underbar. Att få höra 900 personer skratta hysteriskt åt denna galna uppenbarelse med sina skruvade idéer var en upplevelse bara i sig. Jag vill se honom på så här stora scener fler gånger!

Sist i första akten var Flip Schultz. Hade aldrig hört talas om killen, men han gjorde ett riktigt bra jobb han också. Mycket kroppsspråk, hög scennärvaro och charm. Sen i andra halvlek kom han då. Pablo Franscisco. Det var väl inte riktigt som jag förväntat mig. Jag ska i ärlighetens namn säga att jag inte kollat in Pablo så mycket, jag har bara referens till hans "One man"-rutin. Den är grym! Men gårdagens show var lite som att höra "One man"-rutinen i en timme... Publiken älskade honom, han fick hysteriskt mycket betalt på ALLT. Killen var som en enda jukebox med tusen och åter tusen olika ljudeffekter som sattes på i snabb följd, och det var kanske mer fascinerande än något annat. Dock blev man rätt trött i öronen ganska fort, eller jag blev i alla fall. De rutinerna jag uppskattade mest var de där han faktiskt pratade lite också, och inte bara lät... Speciellt den om karaoke där han stör de som ska sjunga med att låta som en anka. Han är ju ett fenomen, så det är i alla fall kul att ha sett honom!

2007-09-11

Mmmmmmmmm

Härlig dag! Gjort två gig, funkade som det skulle trots lite svårare förutsättningar än vanligt. Jag hade gruvat mig lite för dessa gig av den anledningen, men väl på plats var det ändå bra. Perfekt möblerat och kanonbra ljud. Tackar dock min rutin att jag kollade den sladdlösa mikrofonen en sista gång före showen då det visade sig att batteriet var slut... Kändes skönt att få göra två halvtimmes-shower inom ett par timmar, då är man igång! Träffade en kille där som var HUR intresserad som helst av standup, ändå hade han bara sett typ en standupshow live, och resten på youtube eller dylikt. Bor man i Malmö är det bara att knata ner till MACK, Oslipat, Slagtis, Gatan eller varför inte ta tåget till Lund och gå på Athen eller mejeriet... Eller åka till Helsingborg och The Tivoli... Brist på standup lider vi inte av här i Skåne i alla fall!

Ikväll ska jag och Mats se Pablo Fransisco på Slagthuset! Det ska bli oerhört coolt. Extra kul att Henrik Elmér är en av uppvärmarna, han är en av mina favoriter med en absurt skön och udda stil. Har aldrig sett honom göra ett så här stort gig, ska bli kul att se!

2007-09-10

Inspiration är för amatörer del 2

Ok. Nu har dagen gått. Jag blev gradvis på bättre humör under dagen även om inte kan säga att jag känner mig så jävla inspirerad. Jag har dock tagit mig samman och specialskrivit några skämt. Jag har förberett min setlist. Men jag har inte repat. Men men, man kan inte göra allt rätt...

Inspiration är för amatörer

Jag ska göra ett jobb i veckan som med största sannolikhet blir väldigt jobbigt. Jag har dessutom inte en antydan av inspiration, är trött, less och vill mest bara gå och lägga mig en vecka under ett täcke eller nåt. Känner mig helt tom och sur som en gammal Wettextrasa. Det regnar ute också, sa jag det? Har lust att ställa in. Men det kan man ju inte göra. Hur man än mår, hur man än känner sig, det går inte. Och inspiration är ju för amatörer. Har jag hört.

2007-09-09

Om namn

Om du någonsin undrat över vad en del malmökomiker skulle heta om Claes Ericsson från Galenskaparna döpt om dem så får du svaret här: http://klejon.blogg.se/1189251475_namn.html

2007-09-07

Så kan det gå

Har just fått reda på att en av mina kunder under sensommaren har typ gått i konkurs, så jag kan förmodligen glömma att få den fakturan betald. Det är lite surt... Men det är inte så ofta som det händer som tur är.

Idag har mitt heltidsarbete hemma gått så bra så, jag har varit SÅ duktig. Suttit med bokföring och kundkontakter och varit effektiv som bara den. Kanske det beror på att jag fick lite extra energi från giget igår i Lund, på PrickPrick. Det var ett väldigt roligt gig, med en helt underbar publik! Är nog det roligaste gig jag gjort i Lund faktiskt! (och då bör tilläggas att jag höll i en standupklubb där i typ 2.5 år) Jättekul. Keep up the good work Börén!

PS. Kolla standup i Malmö i helgen? Magnus Betnér på Slagtis ikväll och imorgon, Ultimate Comedy på konserthuset imorgon. Biljetter på ticnet.

2007-09-06

Ensam hemma

Har levt som heltidskomiker nu ett tag. Det är roligt! Men lite krångligt också. I början gick det alldeles utmärkt, då min sambo Mats också var hemma. Från och med i måndags så jobbar han dessvärre (eller grattis menar jag) och jag går därmed hemma alldeles själv om dagarna.
Har inte riktigt kommit på nåt bra sätt att strukturera arbetsdagen än... Men jag har testat att cykla till jobbet, dvs starta dagen med en cykeltur för att markera att det är något annat. Sen när jag kommer hem (eller till jobbet då) så sätter jag upp arga lappar i köket som "DIN MAMMA JOBBAR INTE HÄR!" och beklagar mig över hur slarvig städerskan är.


Det största problemet med arbetsplatsen är dock att jag inte hittat någon att snacka skit om. Men det löste jag faktiskt idag! Mats fick en heliumballong i födelsedagspresent häromveckan. Och fy fan vad stöddig den ballongen är...


2007-09-03

Intensiv kurshelg

Var på en workshop under helgen tillsammans med ett gäng härliga komikerkollegor. Tobias Persson var gästlärare och större delen av helgen kretsade kring ämnena: "Varför är svensk standup ofta uddlös?" och "Vad kan vi göra åt det?"

Jag har ofta efter att ha sett Betnér blivit imponerad samt lätt nedslagen eftersom jag gärna vill förmedla lite mer med min egen humor. Det är inte lätt, men det är heller inte omöjligt. Det är så många av de gamla vägarna som trampats upp gång efter annan, men att skämta om saker som död, rasism, abort och missbruk på ett lite "djupare" sätt kräver en massa jobb eftersom det är lite mer komplicerade ämnen än Linda Rosing. Den aha-upplevelse jag själv fick, var det till synes enkla faktum att man faktiskt inte behöver byta ut HELA sin act till förmån för svältande barn eller vilket ämne man nu vill avhandla. Det kanske räcker med 3 minuter av halvtimmen man har... Det är ju inte omöjligt! Och om alla gör det etc etc...

Det kan måhända låta lite pretto, men så många människor jag möter regelbundet i mitt yrke kanske det rentav är min förbannade skyldighet att förutom skrattet ge dessa något mer på vägen? Nya tankar, nya samband, en åsikt om lite nertystade ämnen. I alla fall tre minuter? Av trettio? Lena Frisk berättade att hon i en intervju var på väg att säga att ett av våra jobb som komiker är att ta tempen på samhället, men att hon hejdade sig och fick fråga sig själv om vi verkligen gör det. Hon kom fram till att vi snarare "tar tempen i röven". Och det ligger nåt i det. Idag ska det chockas! Men blir vi chockade? När man läser om den nionde kärnfamiljen som dött i strypsex, skakar man lite förstrött på axlarna och går vidare till serierna. Tobias sa en sak som jag tycker är en intressant tanke. För att chocka publiken framöver kanske det gäller att satsa på att komma med lite mer djup? Att förmedla något genuint? Om så bara för nån minut innan man återgår till Kikki Danielsson-skämten?

Det verkar hyfsat självklart egentligen. Men det krävs lite jobb. Fråga Betnér :-)
Jag får se hur djupt jag lyckas gräva för egen del. Det är inte lätt, men jag kommer definitivt att ha detta i åtanke när jag skriver material i fortsättningen. Sen kommer jag fortsätta skämta om scouter och Rosing ändå, men det vore väl fanken om jag inte kunde komma upp med några fler sekunder av riktigt vass samhällssatir, det är kul att få beröra människor med det man säger.

Om man står på scen och gör standup och det är nån i publiken som blir förbannad över det man skämtar om kanske man är på rätt väg...